Allmänt om ljudteknik

Ljudteknik – för Youtube och bloggen

Om du har en blogg eller en youtubekanal som du vill ska växa, bör du satsa på att skapa bra innehåll. Men det räcker inte med att själva materialet är bra, du måste också göra en kvalitativ produktion: genomtänkta texter, bilder och filmer med bra ljud.

Ljudteknik

Ljudkvalitén på en film kan till slut bli det avgörande för hur många visningar den får. Om det finns flera liknade filmer på Youtube, så kommer de klipp med bra bild- och ljudredigering få flest tittare. Du kan ha gjort en jätteintressant film med gedigen fakta, bra bilder och de rätta miljöerna, men om det är svårt att höra vad som sägs eller om musiken låter platt, så kommer människor inte orka titta och bry sig om att dela din film.

Kvalitén på ljudet är bland det första som vi reagerar på när vi ser en film. Om det är ett lågt inspelningsljud och vi måste höja volymen, så kommer hela upplevelsen påverkas av det extra brus som ofta tillkommer. Detsamma gäller om du gjort en musikvideo och spelat in spelningen med en mobiltelefon: musiken kommer låta platt och sångrösterna kommer inte komma till sin rätt. För att skapa sevärda filmer behöver du satsa på bra ljudteknik.

Inspelningsstudio

Om du spelar in filmer i ditt hem, så kan du skapa ett särskilt ljudrum. Du hittar bra byggvaror hos Buildor som erbjuder allt du behöver online. Genom att bygga ett särskilt inspelningsrum kan du också erbjuda andra att också använda rummet – bra sidoinkomst. Du behöver också investera i både utrustning för ljudteknik och gå en kurs för att verkligen använda utrustningen till max. Om du är seriös i dina satsningar på Youtube, så bör du skapa den perfekta miljön för dina filmer. Det gäller särskilt om du skapar musikfilmer.

Om du har filmer på Youtube eller din blogg där du visar hur man gör något, spelar en låt, bygger en altan eller byter däck på en bil, är det också viktigt att alltid ha en röd tråd i filmen. Detsamma gäller i artiklar. Innan du börjar filma kan du rita en tankekarta eller skriva ner de viktigaste punkterna på ett papper: vad ska tittarna lära sig? I vilken ordningen ska man göra det? Vad måste man ha hemma? Filmer som visar hur man gör något får ofta många visningar. Om en person ska lära sig att spela en låt på gitarr, så kommer den behöva titta på din film flera gånger.

De youtubare och bloggare som har ett pedagogisk upplägg och bemötande av tittarna blir både uppskattade, får många visningar och blir även mycket delade. Ett tips är att titta på undervisningsfilmer, tutorials, på Youtube och se hur andra gör. Du kan också hitta mycket filmer om pedagogik, alltså filmer om hur du lär ut, vilket kommer hjälpa dig att skapa bra filmer oavsett ämne.