Allmänt om ljudteknik

Så fungerar olika sorters hörlurar

För en ljudtekniker är det viktigt att hela tiden ha koll på all teknik som har med ljud att göra. Även om du inte arbetar med ett visst hjälpmedel eller en teknisk pryl, bör du ändå ha ett hum om vad som finns på marknaden.

De flesta ljudtekniker behöver skaffa bra hörlurar för att kunna höra skillnader i ljud och frekvenser, kunna arbeta i miljöer där det finns många ljud eller få en genuin upplevelse av exempelvis musik eller intalade texter. Olika arbeten kräver olika slags hörlurar och det är bra att veta de grundläggande skillnaderna.

On ear eller in ear?

Skillnaden mellan on ear- och in ear-hörlurar är helt enkelt hur de sitter. För många är det en fråga om komfort eller praktikalitet, andra tycker att vissa modeller ser coolare ut än andra. Generellt sett brukar ljudtekniker använda on ear-hörlurar när de arbetar eftersom det krävs full uppmärksamhet på det som hörs. Precis som modern ljudteknik har utvecklats enormt från de analoga dagarna har hörlurarna gått hand i hand med den utvecklingen. Det finns till exempel on ear-hörlurar som samtidigt fungerar brusreducerande, och det är särskilt viktigt för ljudtekniker som arbetar med produktion av ljudböcker och musik eftersom minsta lilla prassel eller distraherande oväsen kan göra stor skillnad. De flesta modeller finns både som trådlösa och med kabel, och det är egentligen en fråga om huruvida du vill ladda lurarna och kunna röra dig fritt eller om du sitter vid en dator eller ett ljudmixerbord och inte vill behöva tänka på batterier.

Benledande hörlurar

En av de nyare teknologierna inom ljudteknik är benledande eller bone conduction-hörlurar. Precis som namnet antyder sitter de varken i eller på hörselgången, utan leder ljuder via skallbenet i stället. Den här sortens hörlurar låter örat vara helt öppet och är bra för den som behöver höra sina omgivningar, exempelvis om du joggar eller går i trafik.