Olika ljudteknikerjobb

Olika arbetsområden för ljudtekniker

Var kan du jobba som ljudtekniker?

Det finns flera olika områden som du kan jobba inom om du tänkt studera till ljudtekniker. Exempel på ställen är tv, radio, teater, produktionsbolag, konserter, musikstudior eller på filmbolag, och många öppnar även egna företag, Annars är frilansarbete eller olika former av projektanställningar vanligt, tyvärr är det svårt få en tillsvidareanställning vanligt i dag.

Arbetsuppgifter

Ofta arbetar en ljudtekniker med musik- och media-produktioner, eller med live-ljud när det gäller olika evenemang, och deras huvudsakliga uppgift är att ta hand om olika typer av ljudutrustning. Gäller det en konsert är det ljudteknikern som riggar upp mikrofoner, monitorer, högtalare och alla annan ljudutrustning. När sedan musikerna är på plats och gör sin så kallade soundcheck är det ljudteknikern som ställer in mikrofonernas ljudnivåer och också lägger på de effekter som behövs. Under själva konserten är det ljudteknikern som mixar ljudet.

Inspelningsstudio

Om du jobbar i en inspelningsstudio är det ljudteknikern som spelar in musikernas instrument så ljudkvaliteten blir så bra som det går. Du placerar även mikrofonerna där de ska vara, coachar musikern och ställer in musiknivåerna, när alla instrument är inspelade är det efterbearbetning och mixning av musiken som gäller.