Utbildningar inom ljudteknik

Olika utbildningar till ljudtekniker

Musik- och ljuddesignprogrammet

Distanskurs på Linnéuniversitet 120 hp, högskole- eller universitetsutbildning. Att kunna studera på distans ger dig som kanske inte har tillfälle att få CSN en chans, du kanske inte kan ta ledigt från ditt arbete heltid. Du kanske inte kan/vill vara borta från familj och barn och sedan sitta hemma och studera hela kvällen, då är en distansutbildning perfekt för dig. Du planerar dina studier till stor del själv, kan ordna en plats hemma där du utför dina studier. Ibland studerar du enbart hemma och har kontakt med elever och lärare på nätet, antingen via en webbstudieplats, eller så sker föreläsningar och videomöten via en webbkamera, men ibland kan du få åka på gemensamma träffar, det brukar vara ungefär en gång i månaden, och då ska du redogöra för de uppgifter du haft att göra när du studerat hemma.

Vad ingår i utbildningen?

Du får lära dig kunskaper för ett brett område inom ljud- och musikbranschen samt även ta del av den oerhört snabba utvecklingen som sker inom ljudteknologin. Här ska du få en bred utbildning för en musik- och ljudbransch som är skiftande, och hela tiden föränderlig. Du ska kunna profilera dig genom inspelningar i studio, musik- och ljud till både rörliga bilder och liveljud. Det ingår i teoretisk och praktisk undervisning, och också konstnärliga och vetenskapliga perspektiv i denna utbildning. Här får du lära dig att analysera redan existerande musikproduktion, både när det gäller historisk- och nutidsmusik. När det snart är dags att ta examen får du göra en arbetsförlagd praktikperiod, där du får möjlighet att praktisera inom det område du valt.

De elever som gått detta eller liknande program, arbetar nu som filmljudläggare, liveljudtekniker, ljudtekniker på någon radiostation. De kan även vara artister, låtskrivare, musikproducenter med mera, och många är egna företagare efter denna utbildning.