Allmänt om ljudteknik

Jobba som frilansande ljudtekniker

En ljudtekniker är en person som ansvarar för ljudteknik i exempelvis en musikstudio eller på radio. Du kan jobba på flera olika ställen som ljudtekniker och om du vill kunna variera dina uppdrag är det en bra idé att vara egenanställd och låta ett egenanställningsföretag fakturera din kund för uppdraget. Ett egenanställningsföretag sköter all administration åt dig, drar av skatter och egenavgifter. Du får pengarna skattade och klara på ditt bankkonto utan att behöva tänka på något sånt. När du är egenanställd innebär det rent praktiskt att du är anställd av egenanställningsföretaget under den tiden som du utför ett uppdrag åt en kund. Det är perfekt om du inte vill starta ett eget företag. En stor fördel är att egenanställningsföretaget tar fullt arbetsgivaransvar och du är alltid försäkrad när du arbetar.

Passion för ljud och teknik

Ljudtekniker är ett teknisk yrke och passar dig som brinner för musik, ljud eller radio men som också tycker om teknik och för att lyckas som ljudtekniker krävs det någon form av passion för ljud. Det är en fördel att du som ljudtekniker även har intresse och kunskap om olika intervju- och inspelningstekniker. Om du inte är ljudtekniker än men vill bli det finns det lite olika utbildningar som du kan gå för att kunna utbilda dig för att sedan jobba som ljudtekniker.

Frilansare bestämmer själv uppdrag

Det finns många fördelar med att vara frilansande ljudtekniker. Du kan jobba med flera olika uppdrag och därmed skapa dig en gedigen och bred erfarenhet. Att frilansa gör att den ena dagen inte är den andra lik vilken kan vara väldigt roligt. När du frilansar har du även friheten att själv välja om du vill göra ett uppdrag eller inte. Samtidigt som det innebär en stor frihet har du också fullt ansvar att se till att du får den lön du behöver för att kunna betala räkningarna. Men många tycker att fördelarna överväger nackdelarna. Om du dessutom är en egenanställd frilansare kan du fokusera fullt ut på att jobba med roliga uppdrag och inte lägga tid på administration vilket du sparar mycket tid på att inte behöva göra.