Utbildningar inom ljudteknik

Studio Blue

En världskänd skola

Det finns många olika utbildningar till ljudtekniker, både högskola/universitet, folkhögskolor, distanskurser, och via privata aktörer. Här berättar vi lite om den 2-åriga yrkesutbildning till ljudtekniker/producentlinjen, den är på heltid och du får studiestöd via CSN. Skolan heter Studio Blue är också ett forskningscenter och också en inspelningsstudio som anses vara i världsklass. Här har det utbildats musikproducenter och ljudtekniker sedan mitten av 1980-talet. Studio Blues ambition är att ge eleverna den djupaste, bredaste och också den bästa utbildningen inom området ljudteknik. Du som elev får jobba med dina egna projekt inom ljudteknik, ljuddesign, musikproduktion, och låtskrivning.

Kursinnehåll

Här på skolan Studio Blue finns ett kursinnehåll som innehåller bland annat dessa kurser: Inspelningsteknik, lära dig att hantera digital och analoga ljudutrustning, inspelning av enskilda instrument, mikrofonteknik, musikproduktion, inspelningspsykologi, datorbaserad musikproduktion och massor av andra ämnesområden inom ljudteknik.

Målsättningen med utbildningen

När du studerat i ett år ska du ha teoretiska kunskaper om ljudlära, ljusteknik, och du ska veta det mesta inom ljudteknik, hur analog och digital ljudutrustning fungerar. Du ska också ha bra praktiska kunskaper om de funktioner som ljudutrustningen har, kunna flera av de moment som existerar vid avvikande typer av inspelningar och andra sorters ljudtekniska sammanhang. En bra allmänbildning om olika musikstilar bör du nu kunna, sound-gehör och vanligt gehör genom musikproduktionsanalys och även ha praktisk erfarenhet av inspelningsteknik. Efter att studerat i två år ska du självständigt genomföra och planera kompletta musikproduktioner gällande inspelningsteknik, som val av inspelningsteknik, metodik och hantering av utrustningen. Du ska också ha en god insikt om vetenskaplig testmetodik gällande för objektiv utvärdering av olika ljudtekniska utrustningar.

Behörighet att söka till skolan

Du ska ha gått gymnasiet eller ha liknande kompetenser. Alla studenter ska oberoende av sina förkunskaper vara närvarande i skolans alla schemalagda timmar och även när det är olika aktiviteter och studiebesök. Du bör också ha dokumenterade ljudtekniska och musikaliska erfarenheter. Kanske du gått i en musikskola, kan spela flera olika instrument, eller så har du genomgått en eftergymnasial utbildning inom musik eller ljud.