Behöver en ljudtekniker känna till mycket musikhistoria? Ja, i alla fall om du har ambitionen att bli en duktig ljudtekniker. Att vara den duktig ljudtekniker handlar inte bara om att ha djupa kunskaper om hur ljud fungerar. Om du vill bli en väl anlitad och respekterad ljudtekniker behöver du ha koll på musik. Det allra bästa är förstås om en ljudtekniker inte bara känner till stora delar av musikhistorien utan också är hyggligt kompetent på att spela ett instrument själv. Det finns inga genvägar till att göra musik som låter bra i alla typer av enheter. Om man är ljudtekniker bör man äga många olika slags hörlurar och testa det man spelar in i olika enheter. På hemsidan https://www.teknikdelar.se/ finns mängder av reservdelar och andra tillbehör till mobiltelefoner, inte minst hörlurar.
Varför ska en ljudtekniker kunna musikhistoria?
Det ska sägas att en ljudtekniker inte behöver kunna all musik, men hen bör ha ett bra grepp om den genre hen verkar inom. Av yrkesmässiga skäl är det en stor fördel om hen har koll på band och artister samt vilken utrustning de använde sig av för att få sina sound. Varför? Inte minst blir det mycket enklare att få fram rätt sound när en musiker säger någonting i stil med: ”kan du få det att låta som x trummis?”.
Varför ska en ljudtekniker kunna musik/musikteori?
För att förmågan att anpassa mixen och soundet till hur musiken faktiskt spelas blir så mycket bättre. Live-inspelade musikinstrument är dynamiska. Ta till exempel en trummis, de träffar inte varje trumslag exakt lika hårt varje gång. En duktig ljudtekniker har kapaciteten att fånga upp småsaker och antingen förvalta dem på ett som gör helheten bättre, alternativt få musikerna ifråga att spela in delen på nytt.
Men musikteori då? Vad kan en ljudtekniker ha för nytta av att kunna det? Här handlar det förstås i någon mån om att fördjupa sig. Musik är ett språk och ju mer man kan av det desto djupare konversationer kan du ha med dem som utövar det. I takt med att karriären går framåt kommer en ljudtekniker förhoppningsvis i kontakt med allt duktigare musiker. I den processen kommer du att konfronteras med ett mer tekniskt språk och då kan det visa sig vara mycket värt att kunna en del musikteori.
Slutsatsen är att du som ljudtekniker verkligen inte måste kunna allt om det musikaliska hantverket – men ju mer du kan, desto bättre. Var vaksam när du lyssnar på musik och försök fånga upp alla typer av nyanser – tekniska såväl som musikaliska. Ju mer du har att komma med när du väl sitter där i studion med nästa band eller artist, desto större är chansen att ni kommer åstadkomma storverk tillsammans.