Allmänt om ljudteknik

Berömda studios

Många skulle nog säga att det sitter en magi i väggarna i världens mest berömda musikstudios. En magisk känsla som satt sig tack vare alla berömda, talangfulla musiker som varit där, och musiken som skapades då. I det här inlägget ska vi ta en titt på några av dem. I ett tidigare inlägg skrev jag om att en ljudtekniker ska kunna sin musikhistoria, kanske gäller samma sak för studios.
Det viktigaste i en musikstudio är förstås själva musikutrustningen. Men man ska förstås inte glömma bort betydelsen av andra bekvämligheter. Hos Rörfokus hittar du ett brett sortiment av produkter inom segment som VVS, badrum och andra bygg- och inredningsvaror. Bland annat kan du hitta badrumsprodukter från det svenska kvalitetsmärket Qbad. De har allt från badkar till toaletter och inredningsdetaljer. Perfekt för att piffa upp bekvämligheterna i din musikstudio, eller i ditt hem!

Abbey Road Studios, London

Abbey Road är väl förmodligen världens mest kända inspelningsstudio. Framför allt för att det var där The Beatles spelade in de flesta av sina album. Rent tekniskt var Abbey Road länge ett internationellt föredöme, men det finns roligare saker att säga om den brittiska studion. Storbritanniens skivindustri var under relativt lång tid betydligt mer stelbent än sin amerikanska motsvarighet. Det visades inte minst av att inspelningsteknikerna och producenterna på Abbey Road gick klädda i vita rockar ända till det sena 60-talet. Samtidigt som de spelade in psykedeliska rockklassiker som Beatles ”Revolver”, Pink Floyds ”Piper at the Gates of Dawn” och Pretty Things ”S.F Sorrow” gick de alltså omkring klädda som läkare. Lite lustigt är det allt.

Electric Ladyland, New York City

Electric Ladyland är en klassisk inspelningsstudio som grundades av Jimi Hendrix och fick sitt namn av gitarristens album med samma titel. Hendrix hann dock inte med att spela in mer än ca 10 veckor i studion innan sin död i september 1970. Men med tanke på Hendrix ställning i musikvärlden är det inte så förvånande att studion sedan dess nyttjats av mängder av internationella artister. Bland artisterna som spelat in där märks bland andra AC/DC, Daft Punk, Rolling Stones, Frank Zappa, White Stripes och Kanye West.

Record Plant, Los Angeles

Record Plant är en klassisk studio som ligger på Sycamore Avenue i Los Angeles. Det finns även en Record Plant i New York, men i min mening är det studion i Los Angeles som är mest klassisk. Record Plant i LA slog upp portarna den 4 december 1969. Från början var syftet med studion att specialisera sig på att spela in högljudd rockmusik. Vid det här laget är det dock hur många klassiska album som helst, från olika musikgenrer, som spelats in där. Jimi Hendrix spelade in delar av sitt album ”Electric Ladyland” där. Likaså använde Sly & the Family Stone studion för att göra överdubbningar på sitt klassiska album ”There’s a Riot Going On”. Aerosmith, Lou Reed, Eric Clapton, Patti Smitth, Fleetwood Mac och Bruce Springsteen är andra artister som spelat in i studion.