Allmänt om ljudteknik

Använd optimal ljud och ljus på YouTube

Numera är YouTube tveklöst det vanligaste sättet att dela videor i världen. Varje minut laddas det nämligen upp över 500 timmar videomaterial. Dock skapas inte alla YouTube-videor lika och den största skillnaden mellan videor av hög och låg kvalitet är ljudet och ljuset. Ljudkvaliteten är en avgörande faktor eftersom många av olika anledningar lyssnar på videor istället för att titta på dem. Bra ljuskällor behövs för att presentera dig på ett inbjudande och professionellt sätt. Fortsätt läsa om hur du kan optimera dessa två avgörande faktorer!

Få optimalt ljus med en selfie lampa

Även bra ljus behövs och det räcker därför inte med 4K-upplösning och visuella effekter om belysningen är undermålig. För att få ett optimalt ljus är en selfie lampa utmärkt då det hjälper dig att spela in bättre filmer. Denna lösning är bra eftersom du slipper använda blixt eller helt förlita dig på ljuskällor i din omgivning. En selfielampa är mycket flexibel och du kommer att ta dina filmer till en högre kvalitativ nivå som din publik kommer att gilla. Med en selfielampa slipper du lägga ner tid på att redigera ljusstyrka och skärpa på grund av bristande ljus. Kom ihåg att huvudljuset som är riktat framför dig är den viktigaste ljuskällan av alla i dina videor.

Använd rätt ljudteknik

När det kommer till att skapa videor är ljudet ofta en underskattad faktor. Oavsett hur visuellt högupplöst och välbelyst din video är så kan dåligt ljud förstöra den övergripande kvaliteten eller intrycket. Detta är tråkigt med tanke på all ansträngning som ligger bakom varje videoinnehåll. Här följer därför tre tips på hur du förbättrar din ljudteknik, så läs vidare!

1. Förbered ditt innehåll. Ta dig tid att leverera högkvalitativt ljud eftersom människor kan vara ganska kritiska om din video är inspelad på förhand och sedan uppladdad. Det är tecken på att ljudkvaliteten inte beror på ett spontant misstag som annars kan hända under en livesändning. Det skadar inte att försöka en gång till om du upptäcker fel.

2. Spela in med en separat mikrofon. Med få undantag är mikrofonen på din telefon inte tillräckligt bra. Du bör använda en separat mikrofon och endast använda ljudinspelningen från din telefon som referens för att synkronisera ljudet som spelas in separat.

3. Använd rätt standard för ljudkodning. När det kommer till ljudkodning stöder YouTubes det mesta med massor av dynamiskt omfång. Du bör därför helst inte komprimera ditt ljud alltför mycket för att inte förlora din inspelnings dynamiska och rika innehåll. YouTube stödjer standarden AAC-LC och du får därför det bästa resultatet av AAC-LC med en frekvens på 96 kilohertz eller 48 kilohertz. Denna standard är dessutom fullt kompatibel med videokodningsformatet H.264 som ingår i den internationella ISO-standarden MPEG-4.