Allmänt om ljudteknik

Ljudteknik förr och nu

Med rätt ljudteknik blir varje decibel riktigt trevlig njutning för öronen. Men med ett par billiga hörlurar skär sig ljudet i öronen och det knastrar ganska hemskt. Ljudteknik är inget nytt. Det finns olika former av ljudteknik också. Förr i tiden lagrade man ljud på grammofonskivor. Innan de började göras med gummi och vinyl gjordes de i ett hårdare material. Man pratade på den tiden om så kallade stenkakor, stora skivor som lätt gick sönder. Men utvecklingen gick framåt. Senare under 1900-talet introducerades LP-skivan som har blivit vanlig bland skivsamlare. LP-skivan har ett bättre ljud än CD-skivor enligt somliga. Dock är myten om LP-skivans ljud inte mycket mer än just en myt eftersom en CD-skiva kan lagra mer information. Ljudkvaliteten är bättre hos CD-skivan vad gäller återgivning av ljud. Det handlar snarare om att vissa uppskattar de ljudegenskaper som man får med en LP-skiva.

Smidiga kassettband

Under 1900-talet började man även att lagra ljud på magnetiska band, på så kallade kassettband. Musik på kassettband var vanligt på 1960-talet. Långt in på 1990-talet såldes fortfarande nya kassettband, även om tekniken vid det laget började bli något omodern. Ett problem med de små kassetterna, som var mycket mindre än videobandkassetter, var att det kunde bli trassel med den magnetiska remsan som lästes av när kassetternas ljud spelades upp. Om man spelade upp kassetten kunde det magnetiska bandet åka ur kassetten, vilket gjorde att det i bästa fall kunde bli lite trassel och i värsta fall resultera i ett kassettband som inte gick att lyssna på alls längre.

Dags för CD

När tekniken avancerade ytterligare blev det dags för CD-skivan att göra entré. Det skulle dröja en bit in på 1980-talet innan CD-skivan blev premiärvisad. Det var bland annat det japanska teknikföretaget Sony som introducerade CD-skivan. Förkortningen CD står förresten för ”Compact Disc”. Det var precis vad CD-skivan var på den tiden också, kompakt. Åtminstone jämfört med de stora LP-skivorna i vinyl. Numera i våra dagar med mängder av musik direkt i mobilen i form av MP3-filer eller strömmad musik ter sig kanske även ett antal cd-skivor som ganska otympliga.

Lasermusik

Även kassettband var förvisso små och smidiga och kunde spelas på en walkman eller freestyle, men förutom att det kunde trassla till sig rejält med magnetbandet var ljudkvaliteten inte något som stod sig särskilt väl mot varken LP eller CD-skivor. En CD – skiva fungerar på det viset att en laser läser av mikroskopiska höjdskillnader i CD-skivan, till skillnad från vinylskivor där en fysisk och mekanisk nål läser av betydligt större höjdskillnader och olika varv på vinylskivan. En CD-skiva har inte varv, utan man pratar istället om olika spår.

Att få tag på en enhet som spelar musik är knappast svårt längre. Det räcker med en mobil. Istället bör man lägga pengarna på dyra högtalare eller dyra hörlurar. Med ett privatlån kan man till och med finansiera en hel hemmabioanläggning. Ljudet blir lika maffigt som på bio, nästan. Perfekt om man nyss flyttat hemifrån och inte har hunnit spara ihop pengar för att köpa kontant, men vill kunna njuta av härliga ljudupplevelser på en gång.