På den här sidan har vi samlat information om blancolån. Blancolånet är ett lån som de allra flesta säkert har hört talas om, kanske inte alltid i de mest positiva sammanhangen. Vad är då ett blancolån och varför tenderar det att nämnas i negativa ordalag? Det ämnar vi ta reda på i den här artikeln.

Blancolånet är kort och gott ett lån utan säkerhet och du har möjlighet att använda lånet till precis vad du vill utan att bankerna ställer några frågor. Blancolånet betalas ut mer eller mindre omgående om du har en fläckfri betalningshistorik och du kan normalt sett låna allt från 5.000 kr upp till 500.000 kr med lånet.

Då lånet ställs utan säkerhet tar bankerna en större risk och för den här risken vill bankerna kompensera med hjälp av en högre ränta. Mot bakgrund av detta är blancolånet därför ett väldigt, väldigt dyrt lån. Tumregeln är således att man inte ska använda blancolånet till konsumtion, utan för värdeskapande investeringar, exempelvis renoveringar och liknande. Ett annat bra syfte med lånet kan vara att samla alla dina mindre lån i ett lite större lån, så att du har allt på ett och samma ställe.

Anledningen till att blancolånet ofta nämns i negativa ordalag är just för att det är dyrt och lättillgängligt, vilket har gjort att många har hamnat i skuldfällor. Om man använder blancolånet till någonting vettigt och samtidigt är säker på att man kommer klara av sina betalningsåtaganden, då behöver inte blancolånet vara skadligt, utan det kan till och med vara gynnsamt.

En lite intressant sak är att blancolån i Norge kallas för “forbrukslån”. Då “forbruk” är norrmännens ord för konsumtion, kan blancolånet från norska lite slarvigt översättas till “lån för konsumtion”, vilket är just det som vi inte rekommenderar att blancolånet används till. Nej, se istället till att lånet används till någonting värdegrundande om du har bestämt dig för att ansöka om det. Om det är konsumtion du är ute efter, då är det bättre att spara!